Σκέφτεσαι να αλλάξεις καύσιμο στο αυτοκίνητό σου; Μάθε τη διαφορά μεταξύ υγραερίου LPG και φυσικού αερίου CNG.

Οι Νικητές του Διαγωνισμού “Το CLIO στην 67η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς”
26 Μαΐου 2021
Οι ηθοποιοί Χάρης Γρηγορόπουλος και Φωτεινή Ντεμίρη απέκτησαν το νέο τους RENAULT CLIO από την Automotivo
30 Ιουλίου 2021

Σκέφτεσαι να αλλάξεις καύσιμο στο αυτοκίνητό σου; Μάθε τη διαφορά μεταξύ υγραερίου LPG και φυσικού αερίου CNG.

Εδώ και μερικά χρόνια στη χώρα μας, έχει κερδίσει αρκετό έδαφος η εγκατάσταση αερίου στον κινητήρα του αυτοκινήτου. Η Automotivo είναι πρώτη στην Ελλάδα στις μετατροπές κινητήρων από βενζινοκίνητους σε LPG.

Είναι όμως όλα τα είδη αερίου το ίδιο; Φυσικά και όχι, καθώς υπάρχει μια σημαντική διαφορά στον τύπο εγκατάστασης τους.

Πριν αναλύσουμε όμως τους διαθέσιμους τύπους αερίων, θα πρέπει να θυμίσουμε πως εάν έχεις σκοπό να προχωρήσεις με τη μετατροπή στο όχημα σου θα πρέπει αυτή να γίνει σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο, όπως στις εγκαταστάσεις της Automotivo σε Χαλάνδρι και Γέρακα, οι οποίες λειτουργούν με όλες τις νόμιμες άδειες και πιστοποιήσεις.

Υπάρχει μια σύγχυση όταν αναφερόμαστε στο αέριο κίνησης, καθώς υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι που αποτελούν εντελώς διαφορετικούς τύπους καυσίμου.

Ο πρώτος είναι το αρκετά δημοφιλές υγραέριο LPG (Liquefied Petroleum Gas) το οποίο παράγεται από το πετρέλαιο και αποτελείται κυρίως από προπάνιο. Είναι 105 οκτανίων και διατίθεται σε πολλά πρατήρια της χώρας με τιμή κοντά στα 80 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το φυσικό αέριο CNG (Compressed Natural Gas), δηλαδή αέριο που έχει προέλθει από εξόρυξη και αποτελείται κυρίως από μεθάνιο. Έχει περισσότερα οκτάνια από το υγραέριο 120-130 αναλόγως την ποιότητα του και δεν έχει τόσο μεγάλη διείσδυση ακόμα στην ελληνική αγορά. Η τιμή του κυμαίνεται, περίπου στα 88 λεπτά το κάθε κιλό.

Μια διαφορά τους είναι ο τύπος εγκατάστασης και το σημείο που θα τοποθετηθούν στο αυτοκίνητο. Το υγραέριο μπαίνει συνήθως στο χώρο της ρεζέρβας σε μια κυλινδρική φιάλη που γεμίζει έως 50 λίτρα. Από την άλλη πλευρά, το φυσικό αέριο έχει εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική, καθώς αποθηκεύεται σε φιάλες που αντέχουν αρκετή πίεση. Λόγω των συγκεκριμένων ιδιομορφιών το κάθε σύστημα δεν μπορεί να δεχτεί άλλο αέριο.

Ως προς το κόστος εγκατάστασης το υγραέριο LPG είναι αρκετά φτηνότερο, καθώς για έναν 4κύλινδρο κινητήρα ο οδηγός θα πρέπει να δώσει περίπου 700 ευρώ. Παράλληλα η εκτεταμένη του διαθεσιμότητα στα πρατήρια το έχει καταστήσει τον βασιλιά των εναλλακτικών καυσίμων στη χώρα μας. Η εγκατάσταση φυσικού αεριού CNG για τον ίδιο κινητήρα έχει το διπλάσιο κόστος, ενώ είναι δυσκολότερη η εύρεση πρατηρίων που να το παρέχουν.

Τη δεδομένη στιγμή παρά το ελαφρώς μεγαλύτερο κόστος στον ανεφοδιασμό, το αέριο LPG κερδίζει ως προς τη διαθεσιμότητα στα πρατήρια και την οικονομική του εγκατάσταση.

Με την Automotivo μπορείς να είσαι ήσυχος. Αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία γύρω από τη μετατροπή του αυτοκινήτου σου σε υγραεριοκίνητο, από τη μελέτη του αυτοκινήτου για την τοποθέτηση της κατάλληλης εγκατάστασης, μέχρι την λήψη άδειας μετατροπής.

Σε περιμένουμε λοιπόν στις πιστοποιημένες με ISO εγκαταστάσεις της Automotivo, στις οποίες το εξειδικευμένο προσωπικό μας μπορεί να μετατρέψει τον κινητήρα σου ώστε να καταναλώνει το καύσιμο που σε συμφέρει, το υγραέριο LPG. Συμπλήρωσε ΕΔΩ την φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσει μαζί σου ο προσωπικός σου σύμβουλος στην επιλογή του εναλλακτικού καυσίμου!

Automotivo, 30 Χρόνια Σχέση Εμπιστοσύνης!